miamisweety

  • Forsiden
  • Bloggprofil
10

"veskehund" sa du?

Min "veskehund" 

Hei og hå bloggen! Nå er det snart på tide at jeg tar med meg den søte bikkja mi på en god runde med gåing. Leste ett innlegg igår på facebook i ei gruppe, der noen lurte på om folk kunne legge ut bilder av hundene sine og skrive ned hvilken rase dem var, og så ble det lagt til at hun ville ikke ha bilder av "veskehunder". Hva betyr veskehund for deg, spør jeg deg da! For meg betyr det en stakkarslig hund som blir kledd på og som blir bært på tur fordi eier mener hunden ikke tåler å gå for mye. Dette har jeg sett med mine egne øyne, og jeg må ærlig si at jeg fikk vondt inni meg av å se på det! Disse menneskene gikk på tur med hunden i hånda, noe jeg syns var utrolig trist å se på! Dere som gjør dette, hva tenkte dere da dere kjøpte denne hunden? "Dette blir jo gøy, la oss bære hundene våre på tur, og ikke la hunden få være en hund!" 


Her er min "veskehund" Morris. Jeg liker å kalle han en sportshund. 

Jeg eier en chihuahua, som jeg behandler som en hund, ikke ett leketøy! Hunden min er snart 6 år, og den har vært med meg på prekestolen og gått opp og ned uten å blitt bært en eneste gang, han er med meg i stallen flere timer, og tro meg når jeg sier at chihuahuaer tåler mer enn ÈN dråpe vann. For hunden min tåler nemlig mange bøyer med vann før den gir opp og vil hjemover. Han er også med meg på joggeturer, uansett vær. Jeg har ett bur til ham som det går an å lukke igjen i tilfelle vi skal på lange bilturer eller bussturer, det har vi også hatt. Dette er mine eneste tilfeller, at jeg faktisk må ta hunden i en "veske". 
Blir litt skuffa over mennesker som drar småhunder under en kam som veskehunder. Det er tydeligvis mer enn bare èn person der ute som ikke har peiling, for dette tilfelle kan gjelde alle hunderaser. Har også hørt når jeg har gått tur med større hunder "kan jeg få klappe den?" Så har jeg selvfølgelig sagt ja fordi jeg trodde dem mente den store hunden. "Nei, jeg mente den lille, fordi den store ser skummel og farlig ut, og den kan jo bite meg, ikke sant?" 
Jeg er av den type menneske som sier nei, når barn spør om de kan få klappe hunden min, for noen må lære seg at det er ikke bare å gå bort å klappe en hund som IKKE er DIN. 

Som med små hunder, så går det i det samme med de store. Hvorfor tror du at akkurat den hunden skal bite deg? Er det fordi den er stor? Så den lille sjarmerende hunden min kan ikke bite, fordi den er liten og driter skittles? Er dessverre ikke slik det fungerer. 
Hunden min kommer aldri til å bli en veskehund, så vær så snill å hold tilbake før dere kommenterer. Når jeg var på prekestolen sist, fikk jeg kommentarer som "blir den ikke sliten?" , "det er dyreplageri, stakkars liten!" , "kommer den helt til topps?" "skal du ha den i ryggsekken om den ikke orker mer?" Aldri undervurder ett dyr på dens størrelse, tro mine ord. Når vi var nede fra prekestolen, så var hunden min klar for en ny tur, han logra med halen og ville leke, for det var så utrolig gøy. Mitt poeng er: husk å behandle en hund som  en hund, ikke som ett slags leketøy, eller gjør noe forskjell på behandling fordi hunden er liten eller stor. En liten hund vil ha like mye tur som en stor hund, selv om den ikke "behøver". Jeg og Morris går lange turer hver dag, og det gjør hunden min lykkelig. Håper det er flere der ute!

 

#hund #urettferdig #lese #dyr #veskehund #chihuahua #minhverdag #tur #blogg #jente #synspunkt #lykke #hjerte #bilde #skuffa #meninger #husdyr

lillefrupettersen

11.01.2017 kl.12:33

Veldig enig med deg.Har selv en chihuahua/tibetansk spaniel blanding (tispe) og en engelsk staff (hann) og disse får akkurat lik mosjon med gåturer og joggeturer,og ho lille er like full av energi som som den store så ja,ikke undervurder en liten hund ;-)

miamisweety

11.01.2017 kl.13:52

lillefrupettersen: Så kult! Ja ikke sant, de små er akkurat like spretne og med på lange turer som de litt større hundene :)

Henniie

11.01.2017 kl.12:52

Mitt kjære søskenbarn har en Pomeranian nå, og husker en av første gangene jeg gikk på tur med den (da hun ikke kunne) jeg var temmelig skeptisk på å ta den med meg på fjellet, fordi jeg liker og trene. Men tror du ikke den lille luringen overrasket meg noe så hinsides og? På steder jeg måtte ta høge kneløft for å komme meg opp, så hoppet den lille tassen fortere og høgere enn det jeg trodde den lille kunne! Aldri om jeg skal undervurdere en hund igjen, spretten og sporty er dem! Bare en faktisk legger det til rette for dem :)

miamisweety

11.01.2017 kl.13:56

Henniie: Det er helt sant også! Var en fjellside på en måte, som jeg måtte klatre opp, jeg var klar for å løfte opp chihuahuaen min opp før jeg skulle til å klatre, siden det var 2 meter opp. Hunden HOPPA opp som en spretten kanin. Ble veldig overasket da, kan man si. Det er utrolig kult, at dem kan klare så mye, med så lite. Pomeranianer er også knallsøte, og superspreke. Morris sin bestevenn er en pomeranian, hehe. Kan tenke meg du ble overasket da ja, hadde selv blitt det. :D sykt gøy at det ikke bare er meg

Nina Alexandra

11.01.2017 kl.12:57

Det du skriver er så sant! Min blanding av king charles, australsk shepherd (og litt til) er det største latedyret som finnes. Jeg går lang tur hver dag, men han blir faktisk sliten før meg. Er så stor forskjell på hunder også, men de må stimuleres og mosjoneres. Værste jeg vet bortsett fra de i veske er generelt andre statushunder som er pene og byfolk som har de ut ifra det. En jakthund og fårehund kan ikke bo i en by med midre du er ute i terreng med den flere timer om dagen. Har hatt border collie på fór for å avlaste eier som fikk en periode med mye jobb, og jeg måtte sykle opp mot 3 timer hver dag på grusvei og i skog i god fart for at han skulle stimuleres. I tillegg både lydighet og litt agility. Og en jakthund må i skogen å lukte, trene, og i sesong: jakte, ellers blir det ikke nok stimulanse.

Min sofagris bygger jeg gradvis opp og planen er å få en utmerket gutt som både elsker trening og familieliv.

Rasediskrimminering er også forferdelig. Klart en hund kan ha noe gener, men som oftest er hundens atferd hva eier har gjort, og en hund har mange signaler før det blir glefsing/bitt/snerring. Mange som tror de kan hund fordi de har hatt i alle år, men som faktisk har ganske lite peil fordi de ikke forstår hunden sitt språk og bare kjefter og skriker.

Ok, jeg kunne ha fortsatt i timesvis, så stopper der :p har erfaring med alt fra kleinzpitz(«veskehund») til Grand Danois og har satt meg inn i, trent opp meg selv og observert og brukt hundens dempende signaler (hundens eget språk som også hundehviskeren bruker)

Morris er en tøffing :D og om den andre hunden er den du la ut på facebook sammen med søsknene dine, er det en fining jeg ville ha hilst på når som helst :)

miamisweety

11.01.2017 kl.14:11

Nina Alexandra: Takk Nina, dette her er noe du virkelig kan, hører jeg! Du har helt rett, det har mye å si hvem som kjøper hunden, og hva akkurat DEN personen gjør med hunden av trening, mosjon, disiplin osv. Når jeg fikk morris, var jeg fremdeles sammen med eksen, han behandla meg ikke fint i det heletatt og var voldelig og skrikete. Etter dette har Morris vært veldig redd for menn, og bjeffer etter dem når de kommer på besøk. Morris er glad i kjæresten min, pappa og lillebror, og svigerfar, men han bruker LANG tid på å slippe menn innpå seg, lang tid. King Charles hundene er utrolig fine, og høres ut som du har vært borti mange flotte hunder <3
Hund som eier sies det. Ser mange som ødelegger hunder, pga egen personlighet.
Haha, "bare elsker" de som er bedrevitere når det kommer til dyr, men selvom man har hatt en rase i over 10 år, og skal skaffe seg en annen rase, så betyr ikke det at den rasen er lik og håndtere og trene opp som den andre, det er det folk bare ikke skjønner.

Morris er tøff, og det var Willy også. Vi hadde Willy i 9 nesten 10 år, før han ble avlivd for ett par år siden, pga svulst i magesekken :( Han var en fantastisk hund, og merka at morris ble veldig lei seg når han ble borte. Vi passer av å til en som heter Storm, som er same rase som Willy. Willy forsvant fra oss i 2014, så det var trist, men sånn er jo livet.

Victoria Larsen

11.01.2017 kl.13:11

Åh, søte! Jeg håper du får en fin onsdag :-)

irenglede

12.01.2017 kl.09:32

Godt skrevet. Ha en fin dag. ;D

miamisweety

12.01.2017 kl.13:40

irenglede: Takk ska du ha <3 Lige måte :)

irenglede

12.01.2017 kl.14:19

Takk takk. ;D

Skriv en ny kommentar

Eg e ei sprø jenta på 23 år ifra storbyen Stavanger, som e intressert i hester, venner, jobbene mine, familie, dyr, hockey, blogging og mye mer . her komme det alt mulig ifra ein hendelse ifra mitt perspektiv, ting som skjer i livet mitt, hverdagen, spørsmål, interesser og mye mer. vil blogga om det ellers rare livet eg har :)

www.miamisweety.blogg.no :)

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Lenker

Bloggdesign

Design og koding av
RRH Webdesign
hits